Atasözü; “Abanın Kadri Yağmurda Bilinir”


Atasözü; “Abanın Kadri Yağmurda Bilinir”

Abanın kadri yağmurda bilinir.

Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü içinde geçen aba sözcüğü kepenek adı verilen bir giysidir. Bu giysiyi çobanlar zor hava şartlarından korunmak için kullanırlar. Çobanlar için önemli bir giysidir.

Kepenek yaz aylarında kullanılmaz ağıe ve taşınması insana sıkıntı verebilir ancak yağmur, kar gibi zor hava şartlarında giyildiğinde oldukça koruyucudur. Gerçek değeride ancak kötü hava şartlarına maruz kalındığında anlaşılır.

Normal zamanda verdiği rahatsızlıktan ötürü kepeneğini yanında taşımayan bir çoban yağmurda ıslandığında yada gece üşüdüğünde yaptığı hatayı ve kepeneğin değerini anlar. Atasözünü ile anlatılmak istenende budur. Bu atasözünün anlamı günümüzdede geçerliliğini koruyor.

Önemli olan, neyin nerede işe yarayacağını bilmektir. Abanın değeri nasıl yağmur yağdığı zaman anlaşılırsa, şemsiyenin değeri güneşte, battaniyenin değeri soğukta, yelpazenin değeri sıcakta anlaşılır. Giysinin değeri görüntüsünde değil, amacına uygun olarak kullanılmasındadır.

Bazı şeylerin değerinin çok geç anlaşıldığını gösteren bir atasözüdür. Yani bazı durumların değeri ancak kaybedildiği zaman anlaşıldığını ifade eden bir atasözüdür. Örnek verecek olursak;

İnsanlar sağlıklı bir yaşam sürerlerken sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu anlamazlar. Ancak hasta olduklarında giden sağlıklarının ne kadar önemli olduğunun farkına varırlar ve keşke kıymetini bilseydim derler. Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü de böyle durumları anlatmak amacı ile kullanılmaktadır.

Abanın Kadri Yağmurda Bilinir Atasözünün Cümle İçinde Kullanımına Örnek Verirsek;

Yanındayken ona çok kötü davranıyordu, gittikten sonra kıymetini anladı. Ne de olsa abanın kadri yağmurda bilinir. Atasözü

Atasözü, atasözleri, atasözü ödevi, Abanın Kadri Yağmurda Bilinir Atasözü, Atasözleri ve Anlamları, Atasözü Anlamları,

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir