Deyim Hikayeleri; “Dolap Çevirmek”


Deyim Hikayeleri; “Dolap Çevirmek”

Eskiden Paşa, vezir, sadrazam, komutan gibi ileri gelen veya mal varlığı iyi olan kişilerin konakları olurdu. Bu büyük evlerde kadınların kısmına haremlik, erkeklerin kısmına selamlık adı altında iki kısım bulunurdu. Kadınlar kısmı ile erkek kısmı arasındaki duvarda tam bir ekseni etrafında dönen, silindir şeklinde kapaksız bir dolap yerleştirilirdi. Yarısı açık, yarısı kaplalı bu dolabın içinde sıra sıra geniş, dar raflar bulunurdu. Kadınlar kısmında pişen yemekler, içecekler diğer ikramlar bu dolap ile erkekler kısmına servis edilirdi. Kadınlar ikram edilecekleri dolabın kapalı kısmına yerleştirip, erkekler kısmına çevirir, tabaklar, fincanlar boşalınca erkekler tarafından kadınlar kısmına çevrilirdi. Böylece kadın erkek biribirini görmeden servis yapılmış olurdu. işte bu servis dolaplarının zaman zaman gönül işlerinde kullanıldığı da olurmuş.

Örneğin delikanlının biri sevdalısına kimsenin haberi olmadan çaktırmadan mektup, çiçek vesaire verecek olursa bu dolaptan yararlanırmış. Delikanlıya mendilmi gelecek yine bu dolap hizmet verirmiş. Ancak bir başkası tarafından yakalandıkları zaman, “Burada dolap mı çeviriyosun” diyerek azarlanırlardı.

Böylelikle zamanla günümüze kadar dolap çevirmek sözü, hile, düzen ve dalavere ile iş yapmak manasında kullanılagelmiştir.  

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir