Bellerophontes Söylencesi


Bellerophontes Söylencesi

Mitolojik Hikayeler:

Hipponoes “tanrıların övünerek yarattıkları” bir erkek güzelidir. Ormanda avlanırken, kazara kardeşi Belleros’u öldürdüğü için kendisine “Belleros‘u yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adı verilmiştir. Kardeşini öldürdüğü için ülkesini terk eden Bellerophontes, Tipins Kralı Proitos’a sığınır. Kralın karısı, Bellerophontes’e aşık olur. Ancak Bellerophontes onunla ilişki kurmayı kabul etmeyince Kraliçe; “Öl ey Proitos ya da gebert Bellerophontes’i. O ki, gönlüm olmadan beni aşkı ile sarmak istedi” diyerek, Bellerophontes’e iftira eder. Ancak Proitos kendisine sığınan birini öldürmekten kaçınır ve onu, içinde “bu mektubu getiren şahsı bu dünyadan kopar. O ki, karıma yani senin kızına tecavüz etmek istedi” yazılı olan bir mektupla kayın pederi olan Likya Kralı İobates’e yollar. Ancak İobates mektubu, Bellerophontes’i 9 gün ağırladıktan sonra okur ve konuğunu kendisi öldürmek istemez.  Ona ölümüne yol açacak bir görev vererek, başı aslan, vücudu keçi, kuyruğu yılan olan ve ağzından durmadan alevler saçan Chimera adlı canavarı öldürmesini ister.

Bellerophontes bu işi başarabilmek için Tanrıların yardımını ister. Kâhin Polyeidos ona uçan at Pfesos’u yakalayıp ehlileştirmesini öğüt verir. Tanrıça Athena’dan da, bu ata binilmesini sağlayacak gemi alır. Böylece kanatlı atı Pfesos ile Bellerophontes Chimera’nın alevinden uçarak kaçabilir ve bu sayede canavarı yener. Mızrağı ile havadan canavarın üzerine  öyle bir iner ki, mızrağı yiyen Chimera yerin yedi kat dibine gömülür, yalnız alevden dili yeryüzünün dışına çıkabilir.

Bellerophontes’in öyküsü sürer. Canavarı yenince İobates ona başka güçlü rakipler bulur. Bölgenin en savaşçı kavimlerinden olan Termessos’lu Solymler’in daha sonra da Amzonlar’ın üzerine gönderir. Bellerophontes bu iki savaşı da kazanarak güçlenir.  Bunu üzerine İobates, Bellerophontes’e karşı kendi askerlerini yollar. Bellerophontes, Likya Ovasındaki savaşı da kazanır.  Daha sonra Bellerophontes’e kızının iftira ettiğini öğrenir ve kızını ona verip ülkenin yönetimini onunla paylaşır.

Ancak Bellerophontes, başarılarına dayanarak ölümsüzlerin arasında yer almak için kanatlı atı ile Tanrıların  dağı olan Olympos’a yükselmeye çalışır. Zeus, bir at sineği yollayarak Pfesos’u ürkütüp, Bellerophontes’i atından düşürür.  At, gökyüzünde kalarak bir burç haline gelir.  Bellerophontes ise yeryüzüne düşer, sakatlanarak, eski saygınlığını da yitirir.

İlyada, VI. Bölüm, 155-221

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir