Deyim Hikayeleri “AĞZI ATEŞ PÜSKÜRMEK” Deyimi


Deyim Hikayeleri “AĞZI ATEŞ PÜSKÜRMEK” Deyimi

deyim

Deyim Hikayeleri:  Bu deyim, “çok kızmış birinin kızgınlığını sert bir üslupla bağıra çağıra dile getirmesini” anlatmak için kullanılır. Deyimin hikayesi ise şöyle anlatılır.

Eski devirlerde bir tüccarın, mal sattığı bir başka tüccardan oldukça yüklü bir alacağı varmış. Ama ötekinin borcunu, öyle yakın bir zamanda ödemeye hiç niyeti yokmuş. Hatta mümkünse hiç ödemesinmiş. Alacaklı tüccar, verecekli tüccarı dava etmiş. O civarın kadısı, pek hayırlı bir adam değilmiş. Adaletle gördüğü bir işi gören olmamış. Haklıdan da, haksızdan da rüşvet olarak, ne koparırsa alırmış. Bunu iyi bilen davalılardan borçlu olan, kadının huzuruna çıkarken gayet kıymetli bir halıyı sırtlayıp da çıkmış. Alacaklı olan ise ağzına üç-beş sarı altın lirayı doldurmuş öyle gelmiş.

Kadı, borcu olana:

“Ödesene borcunu vicdansız” demiş.

Borçlu ise, bir eliyle sırtındaki halıyı okşarken kadıya:

“Aman kadı efendi şu halımı görmez misin?demiş.

Yani kurnazoğlu, bir yandan rüşvet olarak getirdiği halıyı gösterirken, diğer yandan sağdan soldan bakanlara da, ’halimi yani durumuma bak dedim.’ demek için böyle bir tezgah düzmüş.

Alacaklı da hazırlıklı geldiğinden işin altında kalmamış. Ağzındaki sarı sarı altınları kadıya göstere göstere derdini anlatmaya başlamış. Bunun üzerine kadı, borçlu tüccara dönerek:

“Halına bakıp sana acıyorum, amma şu adamın ağzı ateş püskürüyor!” demiş.

Bu deyim, “çok kızmış birinin kızgınlığını sert bir üslupla bağıra çağıra dile getirmesini” anlatmak için kullanılır.

hikaye, hikaye oku, deyim deyim hikayeleri, atasözü, atasözü hikayeleri, atasözleri, deyimler, atasöz hikayeleri, deyim öyküleri, deyimlerin hikayeleri, atasözlerinin hikayeleri, atasöz öyküleri, atasözü arşivi, deyim arşivi, ağzı ateş püskürmek,

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir