Kurtuluş Savaşı Hikayelerinden; Kastamonulu Şerife Bacı


Kurtuluş Savaşı Hikayelerinden; Kastamonulu Şerife Bacı

Bu öykü Kurtuluş Savaşında kucağında bebeğiyle kışlaya cephane taşırken ölen Şerife Bacının verdiği zorlu mücadelenin öyküsüdür.

Kurtuluş Savaşının en zorlu günleridir. Şerife Bacının kocası Osman, vatanı savunmak için cepheye gitmiştir, Şerife Bacı ise iki öküzün çektiği kağnısı ile cephane taşımaktadır askerlere.

O gün kar vardır Kastamonu dağlarında. Hava çok soğuktur ama cephanenin de götürülmesi gerekmektedir. Cephaneler İnebolu’ dan Kastamonu kışlasına gidecektir. Öküzlerine yem bulamadığı için Şerife Bacının öküzleri açtır. Bebeğini de yanına alan şerife Bacı cephane taşıyan kafileye katılır ama öküzlerinin aç olması, güçlerinin tükenmekte olması kafilenin gerisinde kalmasına neden olmuştur. Tek başına da olsa karlara bata çıka yoluna devam etmeye çalışır Şerife Bacı. Aynı saatlerde kocası Osman’ın birliği de Yunanlılar’la çatışmaya girmiştir .

Tüm gece yol almaya çalışan Şerife Bacı, soğuğa dayanamaz ve Kastamonu dağlarında can verir. Sabahleyin oradan geçenler tarafından bulunduğunda ayaktadır, gözleri ileriye bakmaktadır ve gülümsemektedir.

Kocası Osman da o gece şehit düşmüştür. Birbirini çok seven karı koca aynı mezara gömülürler.

 Seydilerli, İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşımış olan Şehit Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı kadın kahramanlarımızdandır. Şerife Bacı 1921 yılında çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Aralık ayında, sırtında çocuğu Elif bebek, önünde kağnısı ile kışla önüne gelmeyi başarmış çocuğunu ve mermileri korumak uğruna donarak şehit olmuştur.

Atatürk’ün: “Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da.” sözünün mensubudur Şehit Şerife Bacı. Ve Anadolu coğrafyasındaki her kadın gibi vatan sevgisiyle can vermiştir.

Kurtuluş Savaşı Hikayeleri

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir