Hüsrev Perviz’in Oğlu Şiruye’ye Öğüdü


Hüsrev Perviz’in Oğlu Şiruye’ye Öğüdü

Bilgelik Hikayeleri; İşittim ki, Hüsrev Perhiz ölürken, oğlu Şirûye’ye şu öğütleri vermiştir:

“Hangi bir işe niyetlenirsen, o işte halkın iyiliğini düşün! Eğer herkesin sana itaat etmesini istersen, daima adaletle ve akıllıca hareket et!

Halk zalim padişahtan kaçar ve onun çirkin adını dünyaya yayar, onu dillere destan eder.

Saltanatını kötü bir temel üzerine kuran padişah, çok geçmeden kendi temelini yıkmış olur. Bir kocakarının ahının yaptığı yıkımı, kılıç vuran bir yiğit yapamaz! Bir dul kadının yaktığı çıtanın bütün bir şehri yaktığı çok görülmüştür.

Saltanatta insaf ile hareket eden padişahtan daha bahtiyar alemde kim vardır? Öyle bir padişah, nöbeti gelip de şu âlemden göçtüğü zaman herkes ona rahmet okur.

İyilik de kötülük de geçip gider. Kötü, hep kötü; iyi hep iyi olarak anılacaktır.

Halkın başına Cenâb-ı Hak’tan korkanları geçir. Çünkü mülkü ancak Allah’tan korkanlar imar ederler. Senin menfaatini halkı inciterek temin etmek isteyenler, sana düşman olanlar ve halkın kanını içenlerdir. Halkın elleri onlara beddua ile göklere açılan kimseleri iş başına getirmek hatadır.

Alçak vali, memleketin idaresi ve hazinenin zenginleşmesi böyle icap ediyor diye, halka eza ve cefa eder. Eğer hakkı gözetmezsen, o uğurda çalıştığın Padişah dahi seni cezalandırır. Bedbaht zalim bir gün ölür gider, fakat Allah’ın lâneti onun üzerine baki kalır!

İyi adam yetiştirip onlarla çalışan padişah, kötülük görmez. Eğer kötüyü besliyorsan, sen kendine düşmansın! Halka zulmeden kimselere yumuşak davranma. Öyle zalimlerin köklerini kazımak lazımdır. Halka zulmeden yöneticilere karşı çok titiz ol; o gibilere aman, zaman verme. Zira o kadar semirmiştir ki, artık öldürülme zamanı gelmiştir. Kurdun başını,  koyunları, yemeden önce kesmek gerekir. Sonra kesmek, yaptığı zararı ödemez!”

Bostan – Bilgelik Hikayeleri

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir